Aktualno

Začetek gradnje novega obrata Magne Steyr

Sredi oktobra je s slavnostnim podpisom pogodb in ob simbolični zasaditvi lopat na gradbišču v Hočah tudi uradno stekla gradnja novega obrata globalnega avtomobilskega giganta Magna. Gre za eno izmed večjih naložb v zgodovini Slovenije, zaupanje tako ugledne mednarodne avtomobilistične družbe pa pomeni veliko priznanje za slovensko gradbeništvo in Pomgrad kot glavnega izvajalca del.

V prvi fazi projekta, ocenjeni na 146,4 milijona evrov, je v bližini Maribora predvidena postavitev lakirnice in zaposlitev 404 delavcev najkasneje do konca oktobra 2022. S pripravljalnimi deli smo v Pomgradu v pričeli v začetku oktobra. Zagon proizvodnje je napovedan v začetku leta 2019.

Ker se je gradnja začela z nekajmesečno zamudo, predstavlja postavitev novega visokotehnološkega industrijskega objekta tudi poseben logistični izziv. »Končni rok je po pogodbi predviden konec novembra 2018, ko naj bi hala stala. Prvotni načrt je bil, da bi z deli pričeli maja letos. Zamik začetka del predstavlja za naše podjetje izziv, a z optimizacijo, prilagoditvijo del in večizmenskim delom bomo poskušali nadoknaditi zamudo«, je ob simbolični prvi zasaditvi lopat na gradbišču skupaj s predsednikom vlade, ministrom za gospodarstvo, županom Hoč in predstavniki Magne Steyr povedal Igor Banič, predsednik uprave Pomgrada.

Da bi pridobili potreben čas za pravočasno končanje del, smo v Pomgradu v svojih proizvodnih obratih predčasno izdelali osnovne elemente betonske konstrukcije. Ker je v prvih fazah zemeljskih del pomembna predvsem strojna mehanizacija, je trenutno na gradbišču okoli 100 delavcev, pozneje jih bo delalo tudi do 500. Gre za eno izmed večjih naložb v zgodovini Slovenije. Zaupanje ugledne globalne avtomobilistične družbe Magna pomeni veliko priznanje za Pomgrad in slovensko gradbeno stroko ter dragoceno referenco za prihodnje projekte. »Delati za tak koncern, kot je Magna, pomeni pomemben korak za naprej, čeprav smo že doslej izvajali dela za kar nekaj tujih korporacij v Sloveniji. S tem se nam odpirajo vrata tudi širše v regijski prostor,« je še povedal Igor Banič.

Za novo tovarno v Sloveniji se je Magna odločila zaradi novih naročil za izdelavo vozil priznanih avtomobilskih proizvajalcev. Za lokacijo v Hočah so se odločili zaradi njene strateške lege med letališčem, avtocesto in železnico ter njenega kadrovskega bazena. Magna Steyr se je, kot so povedali ob podpisu pogodb, zavezala, da bo v bližini Maribora v prihodnjih desetih letih izvedla investicije v vrednosti najmanj 100 milijonov evrov in ustvarila najmanj tisoč novih delovnih mest. Prav zato začetek gradnje predstavlja novo razvojno spodbudo, ne le na Štajerskem, tudi širše.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.