Aktualno

Gradnja podvoza v Mariboru v zaključno fazo

Gradnja podvoza pod železniško progo na Ljubljanski ulici v Mariboru, s katero smo začeli avgusta 2018, se preveša v zaključno fazo. Izgradnja podvoza zajema tudi trg oz. ploščad nad podvozom, nova perona železniškega postajališča z zavetiščem ter ostale komunikacijske povezave v neposredni okolici (ceste, pešpoti, kolesarske steze, intervencijske poti, parkovne poti ipd.). Z deli bomo predvidoma končali konec novembra 2019.

»Projekt izvajamo po terminskem planu, ki je prilagojen spremenjenim načrtom gradbenih konstrukcij objekta, ki smo jih prejeli v začetku letošnjega leta. Tako smo morali konstrukcijske elemente podvoza izvesti v krajšem času, kot je predvideval prvotni terminski načrt in spremeniti potek del za odvodnjavanje objekta«, je povedal Jožef Trstenjak, vodja projekta.

V sklopu projekta na območju Ljubljanske in Masarykove ceste ter ulice Moše Pijade tako gradimo krožišče K2, kjer nam glavni izziv predstavlja gost promet, ki poteka v tem delu Maribora. Krožišče izvajamo v treh fazah – tako prilagajamo prometne poti in hkrati omogočamo avtobusni promet ter nemoten dostop do bližnje garažne hiše pri UKC Maribor. V okviru tega dela projekta urejamo tudi novo avtobusno postajo.

Na podvozu zaključujemo še zadnje elemente zgornje plošče objekta ter prehajamo v zaključni del projekta. Objektu bodo piko na i dale arhitekturne rešitve; v sklopu zaključnih del bomo na vsaki strani železniške proge uredili dve ploščadi, ki bosta izvedeni z vzorci, ki izhajajo iz elementov bližnje okolice. Trg bo višinsko razgiban s podesti, klančinami, lesenimi terasami in različnimi strukturami tlaka (štokan, krtačen, metličen beton …).

Do zaključka projekta je predvidena še gradnja parkirišča ob kapeli Jezusovega Srca ter žepnega parka, ki se navezuje na pot ob železnici. Ta povezuje bližnje nakupovalno središče in podvoz. Prav tako bomo v Magdalenskem parku uredili vse parkovne poti, vključno z zamenjavo obstoječih klopi, izvedbo javne razsvetljave in novim košarkarskim igriščem ob Pupinovi ulici. Na južnem delu podvoza bo na vzhodnem delu nastal tudi nov park, ki bo namenjen bližnjim stanovalcem.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.