Aktualno

Odprtih 7 kilometrov nove avtoceste proti hrvaški meji

Zaključili smo gradnjo 7 kilometrov dolgega odseka podravske avtoceste od Maribora proti mejnemu prehodu Gruškovje. Gradnjo odseka je izvajal konzorcij domačih gradbenih podjetij s Pomgradom na čelu. Odsek, sofinanciran z evropskimi sredstvi je del celovitega vseevropskega prometnega omrežja, namenjen izboljšanju kakovosti življenja ljudi v regiji ter povečanju prometne varnosti. Avtocesta leži med dvema zelo prometnima mednarodnima prehodoma: Šentilj in Gruškovje.

Vrednost izvedenih del znaša 56,2 milijona EUR brez DDV, od tega je Pomgrad kot vodilni partner na tem odseku izvedel za 32 milijona EUR del. Rok izvedbe je bil 28 mesecev, gradnja pa je potekala od julija 2015 do novembra 2017.

»Novozgrajena avtocesta, na kateri so štirje nadvozi, en podvoz, 12 mostov in dva podhoda je bila predana prometu kot sodobna štiripasovnica v normalnem prečnem profilu, z odstavnima pasovoma ter priključkoma Lancova vas in Podlehnik. Omogoča najvišjo možno omejitev hitrosti v Slovenij, 130 kilometrov na uro«, je projekt opisal direktor projekta Jožef Trstenjak. Posebnost gradnje tega dela avtoceste je bila v tem, da se je gradila na mestu obstoječe glavne ceste G1-9 Maribor – Gruškovje tako, da je regionalni mednarodni promet ves čas gradnje potekal ob gradbišču. Dodaten izziv pri gradnji je predstavljala tudi organizacija del v času poletnih turističnih sezon, ko je prometna obremenitev tega odseka zelo velika.

Nov odsek avtoceste je pridobitev tudi za velik del lokalnega prebivalstva, ki je leta živelo z zastoji proti mejnemu prehodu Gruškovje, ki so bili pogostejši predvsem v sezoni poletnih počitnic. Dokončanje odseka v predvidenem roku in znotraj zadanih finančnih okvirjev dokazuje, da imamo domača gradbena podjetja vrhunsko znanje in kakovosten kader za izvedbo zahtevnih infrastrukturnih projektov.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.