Aktualno

Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Sore – Občina Škofja Loka

V petek, dne 3. 7. 2015 je na Centralni čistilni napravi Škofja Loka na Suhi potekala slovesna otvoritev čistilne naprave z novinarsko konferenco. Čistilna naprava, ki je bila zgrajena v okviru projekta »Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Sore – Projekt Škofja Loka« nadgrajena in posodobljena, z novimi objekti in sodobno opremo lahko sedaj kakovostno čisti prejete odpadne vode in sledi standardom ter zahtevanim normam predpisov. Občina Škofja Loka s tem optimalno ureja čiščenje odpadne vode in tako varuje svoje vodne vire ter povečuje kakovost življenja svojih občanov za več generacij.

Na dogodku so sodelovali mag. Miha Ješe, škofjeloški župan, Boris Sapač, namestnik predsednika uprave izvajalca gradnje, SGP Pomgrad d. d., Vladimir Durcik, direktor podjetja izvajalca nadzora Projekt d.d. Nova Gorica in Mateja Žumer, direktorica Loške komunale, ki z novo napravo kot izvajalec gospodarske javne službe tudi upravlja. Uradno so slovesno odprli čistilno napravo, kjer se je v teh dneh zaključilo enoletno poskusno obratovanje.

Naprava, ki je zgrajena na lokaciji prvotne naprave in neprekinjeno deluje že od leta 1974, je v okviru omenjenega projekta zgrajena skorajda popolnoma na novo. Gradnja, ki je potekala ob nenehnem obratovanju, se je začela poleti leta 2012 in se je končala konec meseca junija 2014. Dne 30. 6. 2015 pa se je zaključilo tudi enoletno poskusno obratovanje čistilne naprave.

Centralna čistilna naprava Škofja Loka na Suhi tako omogoča čiščenje odpadnih voda in opravljanje storitev čiščenja do tretje stopnje, kot jo predpisujejo veljavni okoljski predpisi in standardi. Omogoča tudi priključevanje novih kanalizacijskih sistemov in s tem čiščenje komunalnih odpadnih vod iz naselij, ki do sedaj še niso imela urejenega odvajanja in čiščenja odpadnih vod. Prevzema pa tudi greznične gošče in blato iz malih komunalnih čistilnih naprav. Naprava ima kapaciteto 45.600 populacijskih enot in v suhem vremenu sprejme približno 400 m3 odpadne vode na uro, v deževnem vremenu pa približno 700 m3 odpadne vode na uro.

Vrednost gradnje celotnega projekta je 13,9 milijona evrov, od tega Kohezijski sklad Evropske unije sofinancira 8,65 milijona evrov, 1,5 milijona evrov Republika Slovenija, 3,75 milijona evrov pa Občina Škofja Loka.

Vrednost gradnje Centralne čistilne naprave Škofja Loka je bila 6,2 mio evrov, vrednost izgradnje zadrževalnega bazena deževnih voda - ki se prav tako nahaja na lokaciji CČN Škofja Loka – pa 507.000 evrov.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se