Aktualno

Pomgrad gradi študentski kampus v Varaždinu

V Pomgrad smo junija letos pričeli z izgradnjo študentskega doma v Varaždinu. Kampus bomo do konca prihodnjega leta zgradili za Univerzo v Zagrebu. Vrednost objekta znaša 11,1 mio evrov.

V Varaždinu ob že obstoječem gradimo nov študentski dom, ki se nahaja v središču mesta tik ob železniški progi. Parcele se nahajajo na prostorih bivše vojašnice, ki so danes v lasti Univerze v Zagrebu. »Objekt je sestavljen iz podzemne etaže, pritličja in pet nadzemeljskih etaž. V kleti je predviden garažni prostor za 118 vozil, strojnica, šprinkler sistem, pralnica in odlagališče. V pritličju smo prevideli pisarne, študentski servis, študentski klub, večnamenski prostor, knjižnico, prostor za delo študentskega odbora, študentsko ambulanto in parkirišča za kolesa,« pravi vodja gradbišča Mitja Vogrinec.

V petih nadstropjih je skupaj predvidenih 244 sob oziroma 471 postelj. Celotni dom je povezan z dvema stopniščema, dvema dvigaloma in dvema evakuacijskima izhodoma, dodaja Vogrinec. Zgradba študentskega doma je oblikovana tako, da se z višino postopoma zmanjšuje volumen. Ne celotni strehi objekta so postavljeni tudi solarni kolektorji. Skupna kvadratura novega študentskega doma znaša slabih 16.000 m2, od tega je garažnega prostora več kot 4.000 m2.

Konstrukcija zgradbe je klasična armirano-betonska: plošče, stene in stebri. Celotna zgradba je sestavljena iz treh dilatacij. Širok izkop za gradbeno jamo znaša 20.000 m3 mešanega materiala, ki ga bomo odpeljali na trajno deponijo, 10 kilometrov stran od gradbišča. Za vsa betonska dela predvidevamo porabo 11.700 m3 betona in 1.403.510 kg armature. 

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.