Aktualno

Pomgrad most v Vuhredu obnovil pred rokom

Ta teden je bil v uporabo predan temeljito obnovljen in razširjen most čez reko Dravo v Vuhredu. Obnovo mostu vredno 3,4 milijona evrov smo v podjetju Pomgrad kot izvajalci obnove zaključili več kot mesec dni pred rokom. Hkrati z rekonstrukcijo mostu je potekala tudi prenova bližnjega železniškega nadvoza in povezovalne rampe med objektoma. Zaradi zahtevnosti obnove dotrajane konstrukcije je bila obnova nad in pod vodno gladino inženirsko zelo zahtevna ter je zahtevala uporabo inovativnih tehnologij in metod.

Vodja projekta Leon Ruhitel iz Pomgrada je ob otvoritvi mostu povedal: »Pomgrad je s prenovo objektov pričel septembra 2016. V Sloveniji je bila to prva tako temeljita rekonstrukcija objekta, saj je bil obstoječi most izjemno dotrajan, zaradi česar ga je bilo potrebno celostno sanirati. Obnova je vključevala okrepitev temeljev, stebrov, opornikov, nosilcev ter izgradnjo popolnoma novega krova objekta. Prekladno konstrukcijo smo v celoti povezali s kontinuirnimi zunanjimi kabli in jo postavili na nova ležišča ter vgradili nove dilatacije. Po obnovi je širina mostu, povezovalne rampe in železniškega nadvoza še enkrat širša kot pred obnovo in omogoča poleg motornih vozil varen obojestranski prehod tudi kolesarjem in pešcem. Večina del obnove je potekala pod vodo, kar je dodatno povečalo zahtevnost sanacije, dodatna oteževalna okoliščina pri delu pod vodo, pa je bil pretok reke Drave in zelo zmanjšana vidljivost pod vodo. Zadovoljstvo ob otvoritvi tega zahtevnega objekta je še večje, zaradi zadovoljstva in ponosa domačinov na novo pridobitev.«

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.