Aktualno

Pomgradova strokovna ekskurzija za dijake gradbenike

V Pomgradu smo letos aprila za dijake Srednje gradbene šole Maribor organizirali ekskurzijo na gradbišče avtoceste Draženci-Gruškovje. Pomgrad gradi odsek v dolžini 1,7 km skupaj s prometno opremo in protihrupno ograjo po celotnem novem odseku avtoceste. »Dijakom smo na ekskurziji natančno predstavili, kaj vse  bo v okviru projekta, katerega zaključek je predviden septembra 2017, zgrajeno: priključek Podlehnik, deviacije, 4 nadvozi, 2 mostova, podvoz, 4 prepusti in 2 oporna zidova,« pojasnjuje vodja izobraževanj Mojca Kovač.

Po odhodu iz gradbišča, kjer sta jih gostila sodelavca Pomgrada Zlatko Kodrin in Avgust Mesarič, so dijaki ekskurzijo zaključili še z ogledom proizvodnega obrata Stavbar v Hočah, ki deluje pod okriljem Pomgrada. »Proizvodnja vibroprešanih betonskih izdelkov, kot so tlakovci, cestni robniki, vrtni robniki, cepljeni zidaki, je bila za ogled zanimiva zato, ker so si dijaki ogledali proizvodno linijo vibroprešanih elementov, komore za toplotno obdelavo tlakovcev, linijo za zlaganje, linijo za pakiranje, stroj za zavijanje zloženih tlakovcev in linijo za cepljenje zidakov,« je povzela gostiteljica v Hočah Sonja Sukič.

Dijaki so si ogledali tudi proizvodnjo betonskih in armiranobetonskih kanalizacijskih cevi ter kanalizacijskih jaškov različnih dimenzij. Prikazan je bil proces proizvodnje baz jaškov in izdelave betonskih muld v jašku. Za  mlade bodoče gradbenike je bil zanimiv tudi postopek testiranja vodne prepustnosti cevi.

Zanimiv je bil zanje tudi del proizvodnje, kjer se proizvajajo liti galanterijski elementi, kot so trapezne kanalete, hudourniške kanalete in cestne mulde.

Ogled so srednješolci iz Srednje gradbene šole Maribor zaključili v proizvodnji armiranobetonskih konstrukcijskih elementov, kot so stebri, primarni nosilci, etažni nosilci, robni nosilci, sekundarni nosilci in temeljne čaše. V živo so si ogledali tudi pripravo opaža, oljenje opaža, postavitev armature v opaž in zabetoniranje robnega nosilca.

»Ekskurzijo smo zaključili na razstavnem območju POMGRAD - DE Stavbar ter se ob položenih tlakovcih in cepljenih zidakih okrepčali z malico.« zaključuje opis poteka ekskurzije Mojca Kovač.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.