Aktualno

V Grosupljem gradimo parkirno hišo

V Grosupljem je predsednik uprave Pomgrada Iztok Polanič, potem ko smo z deli pričeli sicer že avgusta letos, skupaj s predstavniki občinske uprave, v mesecu oktobru še slovesno položil temeljni kamen za izgradnjo parkirne hiše P+R Grosuplje.

Objekt se bo nahajal v bližini občinske zgradbe, tik ob železniški postaji. Skupno bo parkirna hiša zajemala 222 parkirnih mest, med njimi pa jih bo 161 namenjenih parkiranju po sistemu P+R oziroma potnikom, ki bodo za pot na želeni cilj prestopili na sredstva javnega prometa. Preostalih 61 parkirnih mest bo namenjenih plačljivemu parkiranju, v kleti parkirne hiše pa bo tudi deset vtičnic za polnjenje električnih avtomobilov. 12 parkirnih mest bo namenjenih gibalno oviranim osebam. Ob garažni hiši je predvidena tudi kolesarnica z 20 stojali za 40 koles, ki bo imela štiri polnilnice za električna kolesa.

Mitja Krajnc, vodja gradbišča, je predstavlja tehnične podrobnosti gradnje: »Objekt tlorisnih dimenzij 75 x 22 m bo zajemal šest etaž (klet, pritličje in štiri nadstropja) ter kolesarnico. Vhod v parkirno hišo in kolesarnico bo iz vzhodne strani, promet pa bo po parkirni hiši potekal enosmerno. Objekt bo imel 11 zamaknjenih etaž, ki se med posameznimi rastri preklapljajo. Streha parkirne hiše bo enokapnica. Tlorisne dimenzije kolesarnice bodo 22,9 x 4 m, njena streha pa bo ravna z 2-% naklonom.«

Pomočnik vodje gradbišča, Jurij Vidovič, pravi, da so priprave na začetek gradnje pričeli že spomladi 2019: »V sklopu pripravljalnih del, s katerimi smo začeli že konec maja, smo uredili gradbišče, izvedli geološko-geomehanske raziskave, predstavili zračne TK vode in prestavili glavni vod fekalne kanalizacije. Sodelovali smo tudi pri izdelavi PZI dokumentacije. 30. avgusta smo prejeli PZI načrte, po katerih smo pričeli z izvedbo širokega izkopa.«

V Pomgradu smo ponosni, da lahko sodelujemo pri gradnji projektov, ki so poleg svoje funkcije koristni tudi za okolje. Sistem P+R (park and ride) namreč spodbuja prebivalce, naj se do obrobij mest pripeljejo z avtom, pot v središče pa nadaljujejo s sredstvi javnega prometa, kar predstavlja korak naprej k bolj čistemu okolju.

»Ekipa, ki sodeluje na tem projektu, je dobro organizirana, zato smo prepričani v dobro sodelovanje tako z investitorjem kot s podizvajalci in s tem v uspešen zaključek gradnje v predvidenem roku«, še dodaja Mitja Krajnc.

Več na: https://www.grosuplje.si/objava/222160

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.