Nadvišanje visokovodnega nasipa v Gornji Radgoni

Pomgrad – VGP d.d. je kot izvajalec rekonstrukcije visokovodnega nasipa v Gornji Radgoni za naročnika Direkcija Republike Slovenije za vode- sektor območja Mure, izdelal Izvedbeni načrt (IZN) za vzdrževalna dela v javno korist projekta »Sanacija visokovodnega zidu in rekonstrukcija visokovodnega nasipa v Gornji Radgoni«, po katerem se je sanacija tudi izvedla.

Struga reke Mure je danes regulirana na pretočnost srednjih visokih vod, za obrambo pred ekstremnimi visokimi vodami, pa so na večjem delu izvedeni visokovodni nasipi. Območje med strugo in visokovodnimi nasipi predstavlja široko poplavno območje, čemur je prilagojena tudi raba prostora. Z Načelno vodnogospodarsko zasnovo za mejni odsek Mure z Republiko Avstrijo se je ugotovilo, da je območje mesta Gornja Radgona nezadostno zaščiteno pred škodljivim delovanjem visokih voda. V sklopu projekta Dra-Mur-ci se je izvedel izračun gladin visokih voda ter določitev varnostne višine in se je ugotovilo, da je zemeljski nasip v mestu Gornja Radgona prenizek.

Zato je predvideno nadvišanje nasipa do ustrezne varnostne višine. Trasa nasipa, ki poteka po zemljiščih k. o. Gornja Radgona ostaja nespremenjena. Izvedba prizidave se je razširila na južno stran in se je izvajala na gozdnih zemljiščih, kjer je bilo potrebno odstraniti lesno zarast.

Skupna dolžina obravnavane trase nasipa je 1,685 km. Nasip se v glavnem širi na vodno stran in tudi v manjšem obsegu na zračno stran. Oblika saniranega nasipa sledi trapeznemu profilu z naklonom 1:3 s širino krone nasipa 4m. Naklon brežine saniranega nasipa od roba vrha obstoječega nasipa do vrha saniranega nasipa je 1:3 m. Saniran nasip se je zatravil. Za sanacijo in nadvišanje nasipov smo za material uporabi kvalitetni glineni material, ki se je pridobil iz izkopov.

Ostali projekti
Pomgrad povpraševanje

Potrebujete naše storitve?

Pošljite nam povpraševanje in oglasili se vam bomo v najkrajšem možnem času.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se