Za medije

Sproščen promet ob prenovi Ptujskega mostu

Zahvala Ptujčanom za potrpežljivost in razumevanje ob poteku del

Murska Sobota, 24. avgust 2018 – Danes bo sproščen promet po temeljito prenovljenem mostu čez Dravo v Ptuju. V Pomgradu so ponosni na uspešno zaključeno, izjemno zahtevno in celovito sanacijo mostu, pri kateri so dela izvajali v težkih pogojih, med drugim tudi pod vodo in na višini. Glavnino del je podjetje zaključilo v 13 mesecih, kar je več kot mesec dni pred rokom. Nekaj zaključnih gradbenih del bo ob mostu še potekalo tudi v septembru, vendar prometa na samem mostu ne bodo ovirala.

V sklopu prenove so bili obnovljeni temelji mostu, ki se nahajajo v vodi. Zato so pri obnovi sodelovali tudi za tovrstna dela specializirani potapljači. Poleg temeljev so bili v celoti obnovljeni nosilna konstrukcija mostu ter zgornje voziščne konstrukcije, ki so v celoti zgrajene na novo, kar vse povečuje varnost in nosilnost mostu. Slednje v Pomgradu izpostavljajo še posebej v luči aktualnih razprav o varnosti in obnovah mostov in viaduktov ob zadnji nesreči v Italiji. »Na zgornji površini voziščne plošče mostu smo izvedli celotno obnovo krova z novim dodatnim betonom debeline 10 cm. Prav tako smo sanirali vse razpoke in poškodbe prometno zelo obremenjenega mostu. Na rečnih podporah pa smo izvedli popravke in zaščito betona pod in nad vodno gladino. V sklopu prenove smo prav tako zamenjali komunalne vode, obnovili varnostne ograje ter v celoti obnovili prometno signalizacijo,« je pojasnil Leon Ruhitel, Pomgradov operativni vodja projekta.

Iztok Polanič, predsednik uprave Pomgrada, je ob sprostitvi prometa preko mostu še dodal: »S sanacijo Ptujskega mostu Pomgradovi strokovnjaki  dokazujejo sposobnost izvajanja tudi najzahtevnejših gradbenih prenov. Tako postajamo prepoznavni ne le kot graditelji novih, temveč tudi pri obnovi dotrajanih mostov in viaduktov. Ob prenovi bi se želeli še enkrat zahvaliti ptujčanom za potrpežljivost in razumevanje zaradi zapore mostu.«

Predvideni pogodbeni rok za končanje del je bil konec septembra 2018. Poleg mostu čez Dravo je Pomgrad obnovil tudi bližnji most čez Studenčnico. Pogodbena vrednost del z DDV je znašala 4.532.339,25 EUR.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se