Za medije

Za Pomgrad uspešno in dobičkonosno poslovno leto

Konjuktura dvignila cene gradbenih del in storitev ter proizvodnih in stroškov dela - Izkoriščajo vertikalno moč skupine in bogato tehnično znanje

Murska Sobota, 29. avgust 2019 - na sedežu družbe Pomgrad d.d. je potekala 26. redna skupščina delničarjev družbe Pomgrad d.d.. Dobiček poslovnega leta 2018  je znašal skoraj 2 mio EUR, konsolidirani poslovni prihodki pa so znašali 182,6 mio EUR.

Skupščina družbe Pomgrad d.d. je obravnavala poslovanje družbe v poslovnem letu 2018 ter podelila razrešnici upravi in nadzornemu svetu. Skupščina je za pooblaščenega revizorja družbe za poslovno leto 2019 imenovala revizijsko družbo Deloitte Revizija d.o.o..

Iztok Polanič, predsednik uprave Pomgrad, d.d. je po skupščini povedal: »To je prvo leto delovanja uprave v novi sestavi, kjer smo svojo pozornost namenili večji osredotočenosti osnovnemu poslovanju ter se lotili nekaterih večjih organizacijskih sprememb, za katere pričakujemo, da  bodo v naslednjem letu ali dveh prinesli ustrezne učinke. Za Pomgrad je bilo leto 2018 prelomno tudi s stališča spremenjenih tržnih okvirjev, kjer je splošni konjunkturi sledila tudi gradbena panoga. Na trgu je bilo zaznati več povpraševanja od ponudbe, kar je po dolgih sušnih obdobjih povzročilo dvig gradbenih cen in storitev.

Na področju komercialnih aktivnosti se v Pomgradu osredotočajo na ponudbe, kjer izkoriščajo vertikalno moč skupine in bogato tehnično znanje. Tako so dobili večje število razpisov s področja železniške in cestne infrastrukture ter nekatere visokogradenjske objekte po sistemu »design-to-build«, kjer vidijo višjo dodano vrednost kot pri klasični izvedbi.

»Med pretekle zaključene največje uspehe na operativnem področju vsekakor spada dokončanje največje greenfield naložbe pri nas – Magna Steyr Maribor-Hoče, nadgradnja železniške proge Šentilj–Pesnica, kjer smo zgolj v 50. dneh dokončali najzahtevnejša gradbeno-inštalacijska dela, da je proga postala ponovno vozna in omeniti velja še pričetek izvedbe večjih visokogradenjskih projektov na tujem,« še povzema Polanič, ki je optimističen tudi za letošnje leto 2019, saj pravi, da je bila knjiga naročil že ob prehodu v leto dobro zasedena, hkrati pa pričakuje nadaljevanje rasti investicij ter s tem gradbene panoge.

Ne strinjam se Strinjam se